luni, 2 decembrie 2013

Apokolokyntosis – transformarea în dovleac !

Tracii, tracism... tragism si căciula dacică !


Din păcate, din nou se promoveaza aceaşi veche teorie tracologica prin care se insistă  asupra apartenenţei triburilor geto-dacilor de traci.
Pentru a infirma acest lucru mă voi baza doar pe mult cunoscutul text al lui Herodot, care a servit intereselor tracologilor, prezentat însă de aceştia DOAR în forma scurtată:

„Neamul tracilor este cel mai numeros din lume, după cel al inzilor. Dacă ar avea un singur cârmuitor sau dacă tracii s-ar întelege între ei, el ar fi de nebiruit, şi cu mult mai puternic decât toate neamurile, după socotinţa mea. Dar acest lucru este cu neputinţă şi niciodată nu se va înfăptui. De aceea sunt aceştia slabi. (Herodot)

Din păcate pentru tracologi, textul continuă cu infirmarea faptului că geţii aparţineau de aşa zisul mare „Popor Tracic”:

„Tracii au multe nume, după regiuni, dar obiceiurile le au cam aceleaşi toţi, afară de geţi, trauşi şi de cei care locuiesc la nord de crestonai. (Herodot)

Rezultă în mod clar că geţii, trauşii şi alte popoare care locuiau la nord de traci nu erau de un neam cu aceştia, neavând aceleaşi obiceiuri şi tradiţii !
Tot Herodot este cel care face delimitarea spaţiului în care trăiau tracii: la sud-est de Munţii Balcanici, strict !


„Înainte de a ajunge la Istru, birui mai întâi pe geţi, care se cred nemuritori. Căci tracii, locuitorii din Salmydessos şi cei care ocupă ţinutul aşezat mai sus de oraşele Apolonia şi Mesembria - pe nume scirimiazi şi nipseeni - s-au predat lui Darius fără luptă. Geţii, însă, fiindca s-au purtat nechibzuit, au fost îndată înrobiţi, măcar că ei sunt cei mai viteji şi cei mai drepţi dintre traci. (Herodot)


Care este motivul pentru care extindem acest teritoriu şi această teorie până în nordul Moldovei, în judetul Suceva ?
Vezi articolul:

O altă inadvertenţă istorică este aşa zisa promovare a identităţii mormintelor antice de la sud de Dunăre, din Bulgaria, ca fiind de origine tracică.

Vezi articolele:

În cazul celebrului ‚Mormânt tracic de la Kazanlak” (?) voi mai adauga o imagine care v-a provoca un mare semn de întrebare pentru tracologi şi istoricii clasici.


Parte din pictura circulară de pe cupola mormântului reprezintă un numar de 6 cai şi 3 personaje umane. Unul din aceste personaje (cel central) poartă pe cap celebra „căciula dacică” !

Dacă privim cu atenţie vom vedea şi faptul că această căciula a fost stilizată de către artist ca fiind o combinatie căciulă - coif !

Pentru o vizualizare mai bună puteţi urmări imaginea live în documentarul realizat de Daniel Roxin, Tracii, Istorie Ascunsă.


Personajul central este un nobil geto-dac, deoarece conform cutumei, doar nobilii aveau dreptul de a purta căciula dacică (pileati=tarabostes), oamenii de rând umblând în capul gol (capilati).

Şi atunci pun întrebarea, de unde până unde Mormântul de la Kazanlak, sau cel de la Suceava este tracic ?

Vezi şi:
Gabriel Gheorghe

Pentru conformitate,
Ing.Cornel Bîrsan



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu